И през следващата година в София таксата остава 1,6 промила върху данъчната оценка...

И през следващата година в София такса смет остава 1,6 промила върху данъчната оценка на жилищата или 10 промила върху отчетната стойност на нежилищните имоти. Намирането на по- справедлив метод за определянето й се отлага с поне една година.

 

Известни облекчения пак се предвиждат за фирмите - да плащат за заявени количества боклук или да се договарят пряко за събирането и извозването му.

 

При сегашното косвено изчисляване на такса смет бизнесът е обложен с по-високи промили от гражданите. Според Общината, ако всеки започне да плаща колкото изхвърля, щял да се наруши европейският праг на социална поносимост. С този праг Иванов например не може да плаща повече от 1 процент от средногодшния за страната доход. Въпросите кой колко получава, сами ли живеем и къде живеем обаче, засега не са на дневен ред.

 

И през 2012-та за жилища с еднаква квадратура сам човек в центъра ще плаща в пъти повече, отколкото да кажем цяло семейство в краен квартал.

 

През март администрацията получи срок до края на септември да изготви анализ за ново по-справедливо определяне на такса смет.