Цялата процедура не отнема повече от 5 минути...

За първи път днес заработи новата услуга на данъчните – издаване на персонален идентификационен код. С него всеки може да провери дали трудовият му договор е регистриран, на колко часов работен ден е записан  официално и върху каква сума го осигуряват.

Още в първите часове на работния ден в офисите на данъчните вече имаше желаещи да получат уникалния код. Най-нетърпеливите да използват новата услуга на данъчните започнаха да се редят пред гишетата още от сутринта.

За да получим персонален код, трябва да попълним заявление. Това обаче може да направим само в офис на НАП по адресната ни регистрация. Ако сме служител на фирма, вписваме само ЕГН-то и адреса си. За фирмите пък се изисква булстат.

Екип на \"Новините на Нова\" провери колко време отнема издаването на 12-цифрения код, който е уникален за всеки. Цялата  процедура не отнема повече от 5 минути.

Ако изгубим секретните цифри, трябва да съобщим задължително на данъчните, защото това е ключът към всичките ни лични данни. Отново към приходната агенция ще трябва да се обърнем, ако установим, че работодателят ни е мамил.

НАП от своя страна ще направи проверка по случая. Очаква се системата за  заработи до дни. Проверките си ще можем да правим чрез интернет страницата на приходната агенция, както и в колцентъра на данъчните.