Депутати от десницата определиха проекта като \"глупав и вреден\"...

Продължават двуполюсните коментари по новия Закон за закрила на детето, който социалното министерство написа. Депутати от десницата определиха проекта като \"глупав и вреден\".

 

Колегите им от ГЕРБ са на мнение, че в закона има и добри текстове, а опозицията \"пресолява манджата\".

 

Дискусията в защита правата на децата предизвика бурен дебат, както сред политическите партии, така и сред неправителствените организации по време на днешното обсъждане в парламента.

 

Според  експертите на социалното министерство действащият Закон за закрила на детето не е в синхрон с времето. Затова предлагат на вниманието на държавните институции нов. Част от написаните текстове в него обаче предизвикват неодобрение.

 

От СДС оспорват и възможността програмата за сексуалното обучение на децата да започва, когато детето е в предучилищна възраст.

 

Според депутатите на ГЕРБ реакцията на десните към закона е твърде преувеличена.

 

От ГЕРБ твърдят, че не може заради 2-3 спорни текста, да се зачерква цялото съдържание на проекта. Като положителен пример беше посечено решението да се затварят домовете за изоставени деца.

 

Законът предвижда още мерки срещу изоставяне на дете с увреждания. Дискусия сред неправителствения сектор предизвика възможността държавата да извежда от семействата техните деца.

 

Проектът на новия закон за закрила на детето може да бъде прочетен на страницата на социалното министерство. Преди депутатите да започнат работа по него, той ще бъде одобрен и от министрите в кабинета.