\"Контрабанда\" и \"Кешбол\" са сред филмите, които си заслужава да гледате тази седмица...

Освен че днес е \"фаталният\" петък 13-ти, е и празникът на българското кино. Той води началото си от 1915 година, когато в столичното кино \"Модерен театър\" се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм \"Българан е галант\" на легендарния сценарист, режисьор и изпълнител Васил Гендов.

 

Кинокритикът Деян Статулов използва случая да честити празника на всички свои колеги. И тази седмица той представи в \"Здравей, България\" кинопремиерите тази дедмица.

 

Една от тях е лентата \"Контрабанда\" с Марк Уолбърг. Филмът е римейк на скандинавски филм с номинация за \"Оскар\" за чуждестранен филм.

 

Трилърът разказва за човек, който се опитва да стои далеч от света, който е напуснал с огромни усилия и да защити на всяка цена семейството си. Действието на филма се развива в Ню Орлиънс в жестокия подземен свят на международната контрабанда. Пълен с отчаяни престъпници и корумпирани висши чиновници, с високи залози и солидни печалби, в този свят лоялност се среща рядко, а от смъртта те дели само един погрешен завой.

 

Второто заглавие в афиша тази седмица е \"Кешбол\" с Брад Пит. Филмът е по едноименния бетселър на Майкъл М. Луис, представящ бейзболния отбор на Оуклънд и неговия треньор Били Бийн (Брад Пит). Сред актьорския състав са още Филип Сиймур Хофман, Робин Райт, Джона Хил и Крис Прат.