Самоубийствата пред очите на граждани у нас зачестяват...

Шофьор на тролейбус в столицата се самоуби по време на работа. 49-годишният мъж спрял превозното средство на спирката на моста \"Чавдар\" и скочил от над 10 метра височина. Това е втори случай на показно самоубийство в София за последните няколко дни.

 

Водачът на тролейбус номер 2 работи в столичния електротранспорт от 4 години. Заместник-изпълнителният директор Иво Василев го определи като изряден служител, без нито едно нарушение на пътя. Пламен е минал успешно психо-прегледите пред ДАИ и в психо-лабораторията на \"Столичен електротранспорт\", каза още директорът. Загиналият е семеен. На този етап се допуска, че лични причини са го подтикнали да посегне на живота си. Колегите му го определят като скромен и нормален мъж.

 

На петък 13 миналата седмица пред японското посолство на поста си, се самоуби частен охранител. На 16 август на магистралата между София и Сливница самоубиец се вряза в автобус, пълен с пътници, който в последствие изгоря до основи.

 

Самоубийствата пред очите на граждани у нас зачестяват, а броят им по принцип се е удвоил през последната година, цитират статистиката психолози.

 

Самотата в проблемите и липсата на разбиране е основният мотив за повечето склонни към самоубийство, твърди психотерапевтът Надя Матеева. Който няма доверие на никого за откровен и неподправен разговор, често стига до представата за безизходица и апокалипсис.

 

За съжаление на психолозите у нас няма социално подпомагане за този тип помощ, а частният принцип на работа често не е по джоба на българина.

 

Как да предотвратим сами чувствата на безизходица и самота? Остава ни едно – да търсим близкия събеседник, да му се доверим и да разкажем искрено за проблемите си, съветват специалистите.