Той потвърди, че цените на българските лекарства са по-ниски в съседни държави...

Някои от българските лекарства се продават на по-ниски цени в съседни държави, потвърди в \"Здравей, България\" изпълнителният директор на \"Софарма\" Огнян Донев.

 

Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребителя, заяви в „Здравей, България\" Огнян Донев, изпълнителен директор на \"Софарма\".

 

През последните дни името на Донев бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България.

 

Скандалът се разрасна, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена от поста си. Премиерът Борисов коментира ситуацията, че при съмнение за монопол във фармацевтичния сектор, най-доброто решение е да бъде отстранен зам.-министър.

 

Извинявам се на Павлова за това, че в началото на кариерата си е работила в „Софарма\", каза още Донев. Той твърди, че никога не е имал конфликт с Нели Нешева – шефката на Националната здравноосигурителна каса, която подаде оставка след скандал с получен бонус.

 

Огнян Донев категорично заяви, че няма намерение да участва в политиката.

 

Дали лекарствата са скъпи, или не лекарствата – те отговарят на нормативната база в страната, както и на степента на остра конкуренция между отделните производители. Свръхрегулацията до известна степен застопорява част от стойностите, коментира изпълнителният директор на „Софарма\".

 

С настъпването на кризата производителите бяхме принудени да търсим повече възможности, увеличавайки износа – така Донев обясни защо едно и също лекарство е на различни цени у нас и в други държави. Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата, категоричен е Донев.