Изследваме шест марки на фирми, които произвеждат по новия стандарт...

Тази вечер в \"Темата на Нова\" изследваме шест марки на фирми, които произвеждат кисели млека по новия държавен стандарт за българското кисело мляко. Лабораторен анализ в Националната агенция по храните ще ни покаже дали това, което консумираме, отговаря на изискванията за качество и на цената, която плащаме.

 

28 години след създадения стандарт БДС 12 от 1982 се ражда нов стандарт. Наречен БДС 12 от 2010 година.

 

„И преди година и половина си говорихме с вас по този въпрос, че според този стандарт киселото мляко се прави само от прясно мляко и закваска, от нищо друго! Никакви други примеси, консерванти, оцветители, подсладители и т.н. не се допускат в стандарта 12-2010\", коментира Ирен Дабижева директор на Българския институт по стандартизация.

 

Година и половина, след като Българският държавен стандарт за българско кисело мляко влезе в сила ще проверим дали българските марки кисели млека, които са сложили печата, логото БДС отговарят на изискванията.

 

„Ще извършим анализи за качеството на млякото, ще направим физико-химичен анализ и микробиологичен анализ. Ще изследваме маслеността, киселинния градус, сухото вещество, млечнокиселите бактерии, протеина, листерията. Показатели, които са изключително важни и за качеството и безопасността на продукта\", обясни д-р Елина Тодорова, ръководител на лаборатория в Областната дирекция по безопасност на храните.


Целия репортаж гледайте на Nova Play.