Ректорът възложил ремонтирал общежития за милиони...

Неотдавна предаването \"Разследване\" показа как ректор Адамов и ръководството на Свищовската академия са възложили с обществена поръчка на фирми на Красьо Черния да ремонтира общежития на университета.

 

Според участници в ремонта свършената работа е над 300% по-евтина от взетите за това над 7 милиона лева. Ректор Адамов отрече очевидни факти – например, че доклад на Сметната палата определя процедурата по избор на тези фирми като незаконна.

 

Ректор Адамов, който е почетен професор, е подписал стотици дипломи на завършили студенти с титлата „професор\", което според Министерството на образованието и науката, е незаконосъобразно.

 

Министър Сергей Игнатов лично е разговарял с ректора за дипломите още миналата година, но това очевидно не е дало ефект.

 

Сергей Игнатов участва в изготвянето на законови промени, които да позволят по-сериозна намеса и санкции на държавата при сигнали за нередности в университети и академии.

 

Както вече стана ясно прокуратурата води разследване над две години по случая с обществената поръчка за ремонт на свищовски общежития и фирмите-изпълнители, близки до Красьо Черния.

 

Ще послушаме призива на министъра и през следващите дни ще попитаме държавното обвинение защо се бави по случая Адамов и какво се случва.

 

Освен тези проблеми, предаването \"Разследване\" показа и стари сигнали срещу ректор Адамов за плагиатство, които според министър Игнатов могат да бъдат възобновени и днешните закони позволяват подвеждането му под отговорност за това.