Дори експертите не могат да кажат със сигурност каква е причината цяла зима дръвчетата да останат със зелени листа...

Вечнозелен дъб се появи в двора на бивш депутат в Хасково. Оказа се, че дори експертите не могат да кажат със сигурност каква е причината цяла зима дръвчетата да останат със зелени листа.

 

Георги Димитров е бивш депутат и лютиер. В двора на къщата си в Хасково е създал малък парк, в който преди време засадил дръвчета, донесени от гората.

 

„Преди две или три години забелязах, че в основата на едната хвойна излязоха малки дъбчета. Всяка година като на всички нормални дървета на есента им падаха листата, пролетта вече идваха новите листа и вече всичко беше както си беше поред. Но тази година се случи нещо много необичайно. След първия сняг аз се озадачих много, като видях тези мъници, че са с листа, защото реално погледнато няма как да се случи. Знаем, че и на дъба, и на всички широколистни дървета им изпадат листата още на есента. В случая виждаме нещо зелено, което напук на всичко дори и през зимата оцеля и счупи всички възможни физични закони и биологични и доказа, че може и така. Нямаме обяснение защо е така\", разказа Георги Димитров.

За да потърсим обяснение отидохме с едно от зелените листа при експертите от Хасковската екоинспекция, които след консултация направиха няколко хипотези, но не успяха категорично да отговорят защо малките дръвчета са със зелени листа посред зима.

 

Първото предположение беше, че става въпрос за уникален вид, който виреел до преди година в региона, но се оказа, че разликата с неговите листа е огромна.

 

Единственото логично обяснение според експертите е да става въпрос за друг вид дъб, който вирее в най-южните части на Европа. Дори и тази хипотеза обаче не е много вероятна.

 

„Не би трябвало да вирее на минус 20 градуса. Дори и в Испания, където, както ви казах, се среща, при отрицателни температури му измръзват листата и окапват\", обясни Любомир Дайновски – екперт, РИОСВ Хасково.

 

Дали средиземноморския вид Макролепис е попаднал случайно в България ще може да се установи едва след няколко години, когато дръвчетата дадат плодове.