В Североизточна България няма нито една терапевтична общност...

Майки от Балчик, преживели проблема с наркотичната зависимост на децата си, се опитват да помогнат на родители, чиито деца също са в плен на дрогата. Отсъствието на държавата в решаването на тези проблеми е подтикнало майките да вземат инициативата в свои ръце и да започнат да помагат и на други семейства озовали се в тяхната ситуация.

 

Те са няколко жени и мъже, имали смелостта да осъзнаят и признаят, че детето им има проблем. И то много сериозен.

 

„Аз искам да споделя личния си опит. Например, на мен, когато това ми се случи, нямах никаква информация, аз не знаех къде мога да насоча сина с къде може да отиде. Единственото място, което знаех, това беше болницата във Варна. За съжаление, там на нас не ни помогнаха\", обясни Стоянка Йорданова.

 

Тя е една от инициаторките за редовните сбирки на майките. Разказва, че в началото нямала никаква информация. Лекарите я убеждавали, че това е нелeчима болест, а  единственият източник, за да се ограмотява, бил интернет. Там намерила информация за местата за лечение.

 

„Тогава на него му подадох тази информация и успяхме с общи усилия да го убедим и така че решението да бъде негово да влезе на лечение в такава терапевтична общност. И от момента, в който изпратих сина си на лечение, започнах да търся други родители... Исках да кажа какъв може да бъде пътят за едно лечение\", обясни майката.

 

Родителите  признават, че за всички семейства най- трудният момент е  осъзнаването че детето им има проблем с наркотиците: „Децата никога няма да дойдат и да кажат „аз имам проблем\".... Но, за да разбере родителят дали наистина има проблем, има една много простичка истина. Има тестове, които се продават в аптеките, има за отделни наркотици\".

 

По данни на родителите в Североизточна България няма нито една терапевтична общност, а места за такава, особено по крайбрежието, има достатъчно.

 

Още коментари на родители – във видеото.