Промени в Закона за пътищата предвиждат премахването им...

Промени в Закона за пътищата предвиждат премахване на билбордовете по магистралите. Правилни или не са тези промени коментираха в \"Здравей, България\" Атанас Атанасов, говорител на Обединението на собствениците на билбордове, и Владимир Тодоров от Асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи.

 

\"Билбордовете разсейват, но не до степен, в която да причинят катастрофи. Разсейването е два вида – външно, което отвлича вниманието навън, но с периферното зрение продължаваш да следиш пътя. Много по-опасно е вътрешното разсейване – когато пушиш, сменяш музиката например. Именно то причинява в повечето случаи ПТП-тата\", заяви Владимир Тодоров.

 

\"В САЩ всички институции са направили изследване дали билбордовете отвличат вниманието на шофьорите и причиняват катастрофи. Заключенията в доклада са единодушни – по никакъв начин те не причиняват ПТП-та\", аргументира се Атанас Атанасов. Той даде за пример и опита на Великобритания, където също са стигнали до това заключение.

 

\"Когато се говори за един такъв закон, който да забрани цяла една индустрия, трябва да се подходи внимателно. В този бранш сме заети хиляди хора. Преките данъци към държавата са за около 5.5 милиона, които отиват в Агенция \"Пътна инфраструктура\". Има около 5000 заети със средна брутна заплата от 1000 лева, което прави 50 милиона лева годишно в заплати, осигуровки и данъци\", коментира Атанасов.

 

Именно заради това той призова за среща с премиера Бойко Борисов, за да спре този, по думите му, безумен закон, който забранява цял бранш, от което държавата ще загуби милиони и хиляди хора ще останат без работа.