Снимка: БГНЕС
65% от доматите и краставиците по пазарите през този сезон са от чужбина...
Месец преди Великден специалистите все още не могат да прогнозират с точност на какви цени ще пазаруваме за голямата трапеза. По традиция обаче, през последната седмица преди празника, зеленчуците поскъпват средно с 15.
30 декара край пловдивското село Куртово Конаре снабдяват с краставици голяма част от родните пазари. Но разходите по тежката зима и скъпото гориво не подминават и този бизнес.
Горивото е 60 до 70% от себестойността на един килограм краставици. Другите 30% са труд, ел. енергия, препарати, торове, консумативи, които също във времето се вдигнаха.
И може да се каже, че за да произведеш 1 килограм краставица, преди 7 години и сега, цената е двойна, а стойността на крайния продукт е същата.
Въпреки това, за разлика от други свои колеги, производителите на зеленчуци не могат да си позволят да вдигат цената.
А вносът при зеленчуците е значителен – приблизително 65% от доматите и краставиците по пазарите през този сезон са от чужбина.
Зеленчуците, които идват от Турция и Гърция, са с много по-ниска себестойност, тъй като там няма разходи за отопление и тук се предлагат на по-ниски цени, което сваля и цената на българската продукция.
Според търговците на дребно, сега зеленчуците са остров на стабилност, на фона на масовата истерия по поскъпването на другите стоки.
От Комисията по стоковите борси и тържища пък прогнозират покачване средно с 15% преди Великден.