По тази тема в ефира на „Здравей, България” спориха депутати от ГЕРБ и БСП...

 

Създадената в четвъртък временна парламентарна анкетна комисия „Хохегер" цели да провери за какво са похарчени 3 милиона лева от парите на данъкоплатците, заяви в ефира на предаването „Здравей, България" депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Колегата му от групата на Коалиция за България Ангел Найденов обаче изрази мнение, че създаването на органа е „наказателна операция срещу лидера на най-голямата опозиционна партия" Сергей Станишев. 

 

Въпросната сума била дадена на австрийския лобист Петер Хохегер, за да работи той за подобряването на имиджа на България. Част от парите – 100 000 евро, пък отишли у бившия вътрешен министър Ернст Щрасер, а друга част получила настоящата спътница в живота на Станишев Моника Янова.

 

„Основният въпрос е какво е свършено срещу тези пари", заяви Главчев.

 

Той каза още, че има противоречива информация за това каква сума всъщност е получила Янова, според това, което тя декларира и данните, предоставени от Хохегер. Лобистът в момента се разследва за корупция и от австрийския парламент.

 

Социалистите твърдят, че и хора, близки до ГЕРБ, са имали допирни точки с Хохегер.

 

„Сред тях са поне трима от съветниците в Министерския съвет, включително идеологът на ГЕРБ-еризма в България", заяви Найденов. От всички тези личности обаче споменато бе само името на Росица Велкова, която работила за фирма, свързана с австриеца в България. Според червения депутат дамата написала частта за информационни технологии от програмата на управляващата партия.

 

От ГЕРБ обаче твърдят, че Велкова била просто член на експертна комисия.

 

Цялото интервю с Димитър Главчев и Ангел Найденов вижте във видеото.