Днес площадът на недоволството в Мадан се превърна в площад на победата....

След 24 дни на протест работниците от „ГОРУБСО" Мадан и Рудозем получиха забавените си заплати. Те им бяха изплатени от новия собственик Николай Вълканов, който снощи късно изкупи предприятието и концесията от Валентин Захариев. Днес при миньорите бяха премиерът Борисов и икономическият министър Делян Добрев.

 

Днес площадът на недоволството в Мадан се превърна в площад на победата. Вместо вчерашните сълзи, днес на него се лееше шампанско.

 

„Смятаме, че се отървахме от робството на г-н Захариев. Той беше победен от един малък и красив град", каза един от миньорите.

 

Най-голямо стълпотворение се получи пред банкоматите. Резултатът от тях накара много от миньорите да се разгневят на бившият си работодател, изчислил заплатите им.

 

„Това е заплатата ми за 10 месеца - 592 лв. То не ми се хваща и 1 лв. на ден надница", обясни работник.

 

„Ето ги - това са 400 лв., току-що изтеглени. Бележката, която е остатъкът, в 1055лв. Най-напред ще си развърна борчовете и ще заредя малко хладилника", каза друг работник.

 

Обяснението, че изплащането се извършва поетапно, за месеци, успя да успокои работниците и с настроение и благодарност да посрещнат премиера Борисов и новият си работодател.

 

„По принцип не ми беше работа да се бъркам  в тази работа, това си е частна компания", коментира министър-председателят.
Минути по-късно Борисов обясни мотива да се намеси в преговорите за сделката „ГОРУБСО".

 

 „Стана ми действително мъчно за хората. Но снощи, като ги гледах, между другото по Нова телевизия гледах новините, като ги видях тук как страдат, се обадих, а и Делян Добрев се обади тогава точно и каза: „няма да се разберат". Имах и друг вариант-  веднага да платим от банката за развитие, но нямаше да е правилно. Утре при всяка фалирала фирма ще дойдат по същия начин да говорят. Защото група тарикати, покровителствани навремето от Костов, са взели цялата металургия  на България", каза Бойко Борисов.

 

Новият собственик обясни, че още следващата седмица работниците ще се върнат в мините.

 

„Те нямат ботуши, нямат каски, т.е има предписания на Инспекцията по труда, които трябва първо тях да изпълним. Още от понеделник това ще се случи. След това трябва да платим тока. Да направим преглед по рудниците какво е състоянието и в рамките на седмицата ще започнем и работа", каза новият собственик Николай Вълканов.

 

Допълни, че ще възстанови на работа всички уволнени миньори.

 

След подписването на споразумението за прехвърляне на собствеността на „ГОРУБСО-Мадан", новият собственик Обединение "Върба Батанци'' АД поема ангажимента да изплати не само заплатите, но и всички останали дългове на предприятието.

 

Възнагражденията са около 1,5 млн. лева и други 7 млн. за осигуровки на работниците. Оказа се, че доскорошният собственик "Интертръст холдинг" АД, представлявано от Валентин Захариев, е имал и скрити задължения за около 12 млн. евро.

 

Репортер: Анелия Веселинова