Външният министър е категоричен, че отношенията ни с една държава не са само един проект.

Традиционно в България или мразиш, или обичаш Русия, средно положение, като че ли няма в обществения ни дебат, което е много грешно, защото Русия вече не е Съветски съюз от едно време, нито България е Народната република от едно време. Трябва да имаме доста по-различен подход в отношенията си, коментира за „Здравей, България"  министърът на външните работи Николай Младенов.

Според него напоследък, когато говорим за Русия, разговорът се насочва все към енергийната тема, а отношенията между двете страни имат доста богат спектър, който трябва да се развива - в културата, в образованието, най-вече в търговията, в туризма.

„Моята задача, както и задачата на всички нас е да имаме един разумен диалог, който включва всички останали теми, които едни държави, които имат отношения, развиват", допълни Младенов.

На въпроса дали в България има силно енергийно руско лоби, Николай Младенов отговори така: „Доста голяма част от енергийните интереси в България имат връзки с Русия. Може и лоби да го наречем."

Министърът на външните работи обаче беше категоричен, че няма толкова силно и оказващо натиск лоби, което да сменя министри и допълни:

„Няма никаква причина да се смята, че някой извън правителството определя кой да бъде министър и каква политика да води правителството. Именно, това е хубаво на лобитата, че всяко лоби си казва какво мисли, но в крайна сметка то не решава, решението се взима от тези, които са избрани с народния вот."

Относно темата за АЕЦ „Белене" министърът обясни, че отношенията ни с една държава не са само един проект. Дали само енергийни, дали само конкретен един проект, това не е всичко, което изчерпва отношенията ни с една държава.

„Още повече, когато говорим за „Белене" има конкретни споразумения, ангажименти и натрупвания в миналото, които се анализират и се взимат предвид, когато се формулира едно решение. Не трябва да се очаква, че ако решението е в едната или в другата посока от това ще последват някакви тотални промени в политиката на една страна", категоричен беше Николай Младенов.

Какъв е коментарът на външният ни министър относно това дали са основателни претенциите на Румъния за икономически зони по границата с България и как може да бъде решен спорът – вижте във видеото.