Евродепутатът бе категорична, че „Белене” е бил неизгоден проект...

Като страна-членка на Европейския съюз, България не може да строи атомна електроцентрала с финансиране от държава, която не е част от Общността. Това заяви в студиото на „Здравей, България" евродепутатът от „Синята коалиция" Надежда Нейнски. И поясни, че това би противоречало на законодателството, изготвено то Брюксел.

 

"Надявам се, че решението за спиране на „Белене" е окончателното, защото при това правителство всяка точка обикновено е поредната запетайка", коментира Нейнски.

 

Тя бе категорична, че проектът не е изгоден, а най-яркото доказателство за това е, че така и не се появи инвеститор, желаещ да го реализира.

 

Евродепутатът припомни, че представителите на „традиционната десница" са единствените, които постоянно са отстоявали позицията си против изграждането на централата.

 

Във връзка с политическата обстановка у нас Нейнски препоръча да се поставят ясни параметри за създаване на нови партии.

 

„Разбиването на политическото пространство на безброй формации обърква избирателите", каза още Нейнски.

 

Тя разкри още, че на този етап „Синята коалиция" е опозиция на ГЕРБ, защото така е решила самата управляваща партия.

 

„Те не пожелаха да съставят да управляваме заедно, не проведоха открити преговори с нас", добави депутатът.

 

Тя разкри още, че има „сериозни политически интереси" за това сините да не присъстват в следващия парламент, което щяло да даде възможност за нови конфигурации.

 

Цялото интервю с Надежда Нейнски вижте във видеото.