Заради големия скок в цените, големите вериги бензиностанции отчитат, че купуваме все по-малко...

Заради големия скок в цените, големите вериги бензиностанции отчитат, че купуваме все по-малко.

 

Миналата година спадът в потреблението е 8 % по-малко, спрямо 2010 г.  След голямото поскъпване от началото на тази година сме затегнали коланите още повече. По данни на „Лукойл", само за първите три месеца на годината българите вече купуват с една четвърт по-малко горива, отколкото преди.

 

В същото време от компанията обявиха, че са готови да работят без печалба при преработката на суровината, ако цените на горивата скочат драстично. Това обяви шефът Валентин Златев след среща с министрите на икономиката и на транспорта.

 

След почти двучасови прегори в министерството на икономиката, Валентин Златев предпочете да не дава подробности за мерките, които е предложил на министрите на икономиката и транспорта. И все пак, част от възможностите, според него, залягат в облекчаване на разходите при процеса на преработване на суровината.

 

Златев щрихира и друг вариант - да отпаднат някои от добавките в горивата. Отпадането на биокомпонента обаче напрактика не е възможно, тъй като изискването за добавката е  на Европейския съюз и то не може да се променя еднолично от държавите.

 

Шефът на компанията беше отбран в коментарите си, защото, по думите му предстоят още срещи, на които с финансовия министър трябва да обсъдят акцизите и другите налози върху горивата.

 

Според него миналогодишното замразяване на цените за един месец е дало резултат. Дали ще се вземе подобно решение и сега не ясно. Темата ще бъде обсъдена с премиера Бойко Борисов.

 

Шефът на „Лукойл" намекна и за евентуално намаляване на задължителните запаси, които трябва да се поддържат. Те бяха намалени миналата година и това, по думите е било от полза за цените.

 

Поредицата срещи започна след прогнозите на „Лукойл" за драстичен скок на цените на суровия петрол в международен план.

 

Репортер: Марина Стоименова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.