Само контрол няма да бъде достатъчен, за да спрат лекарските злоупотреби е мнението на Миланов...

 

След разкрития на Нова ТВ беше установена поредна лекарска злоупотреба в Стлична педиатрия. Д-р Живка Лехчанска е предписвала фалшива диагноза на деца, без да спазва медицинските изисквания за установяването на заболявания. Освен това лекарката взимала пари без да ги отчита пред болницата и продавала на родителите лекарства с изтекъл срок на годност. Лекарската етика и проблемите на здравната система в студиото на „Здравей, България" дискутираха проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на БЛС и Донна Костадиноваа, бивша медицинска сестра от Столична педиатричната болница.

В Столична педиатрия работят много добри специалисти, но случаят с д-р Лехчанска не е прецедент, а система. Система, която разрешава подобно погрешно поведение. Това заяви проф. Миланов. В допълнение той характеризира случилото се не само като нарушаване на лекарската етика, но и като престъпление.


Цялата система трябва да се промени, за да не се допускат повече подобни случаи след този с д-р Лехчанска, която беше уволнена дисциплинарно, категоричен беше Миланов. Въпреки че Лекарската комисия трябва да наложи наказание, то ще бъде в зависимост от сериозността на провинението. Тоест Лехчанска ще получи глоба, порицание или отнемане на права.

Донна Костадинова сподели, че детската лекарка често е демонстрирала грубо отношение към родителите, които чакали пред кабинета. Отделно от това сама е избирала с кои сестри да работи. Костадинова не можа да коментира установените от репортера Мария Цънцарова факти, тъй като не е забелязала Лехчанска или друг педиатър да взима пари на ръка или да назначава погрешна диагноза.

Целият разговор гледайте във видеото.