Децата си играели около извнителен басен на "„Напоителни системи" в Асеновград...

Две деца на 8 и 13 години се удавиха в изравнителен басейн. Съоръжението се намира в центъра на града и е собственост на „Напоителни системи". Басейнът обаче не е добре обезопасен, с тревога сигнализираха родители.

Последният следобед за 8-годишната Мария и 13-годишната Даниела започва вчера, с каране на колело до водоема в центъра на града. Минути след като пристигат тук неясно как и защо двете деца изчезват. Към 16 часа пазачът от близкия строеж вижда как водата носи тялото на по-малкото момиче и се обажда в полицията.


Малкото момиченце Мария си е изпуснало телефона и се е хвърлило да го вземе. В този момент голямата й подава обувката да я спаси, обаче не е могла и тогава се хвърля и тя. Тя е можела да плува, но понеже е имало много тиня, не е имало за какво да се хване и водата я е понесла надолу. Това обясни Недялка Солакова.

 

Съученици на момичетата казаха, че на мястото е имало друго момче от класа, което е избягало, когато е видяло какво се случва. Жители на Асеновград казаха, че всяка година поне по едно дете се дави в опасния водоем.

След като спасителите изваждат тялото на Мария, шестимата пожарникари и водолази влизат да търсят и Даниела. Тялото и е открито едва тази сутрин, след като източили водата.

Басейнът се намира в центъра на Аденовград, в близост до две училища, спортна зала и градския плувен басейн.

 

Съоръжението е голямо около 20 дка, а на места водата е дълбока около четири м. Оказа се, че на места дори липсват някои от решетките на преградата и само с едно прекрачване е възможно да се прекрачи и да се стигне до водата, както са направили и момичетата.

Директорът на „Напоителни системи"- Пловдив инж.Христина Танчева каза, че ограда около водоема има и тя е високата 1.2 м. На въпроса къде са табелите, предупреждаващи, че къпането е забранено, Танчева заяви, че не може да отговори.

И двете момичета учат в ОУ "Петко Каравелов"- Асеновград. Съучениците им са в шок и сутринта са били освободени от часовете. Директорът Христо Андонов сподели, че екип от шестима психолози са дошли специално и работят с този клас, както и с останалия випуск от шестите класове.

Пред психолозите децата признали, че често ходят да играят край опасния водоем. След трагедията кметът на града разпореди пълна проверка на всички водоеми в областта. Ще се провери тяхното състояние по отношение на безопасност и какви мерки бихме могли да се предприемем за допълнителното им обезопасяване.

 

От "Напоителни системи" очакват предписанията на общната, откъдето трябва да окажат как трябва да се охранява басейна. Директорката заяви, че се коментира и поставянето на жива охрана.

Утре в Асеновград е обявен ден на траур.

Репортер: Благой Бекриев

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.