32-ма митничари бяха заловени с 15 хил.лева, придобити чрез изнудване на преминаващи границата ни шофьори

 

Осем митничари от граничния пункт „Капитан Андреево" остават в ареста след полицейска операция. Сред тях е и бивш заместник-началник на митницата. Според полицията, задържаните са част от група, която събирала пари от преминаващите шофьори.

 

Веднага след дневната смяна вчера ГДБОП и полицаи нахлули в една от сградите на митницата на „Капитан Андреево" и сварили митничарите докато си разпределяли 15 хил. лева. Обвинението е, че парите са от подкупи.  Първоначално за разпит са отведени 32 митничари. Осем от тях остават в ареста.

 

Засега няма данни дали групата е била покровителствена на по-високо ниво, но според вътрешния министър Цветанов това не е изключено. Той пресметна, че от подкупи митничарите си докарвали по една допълнителна заплата за една смяна.

 

Разследването установило, че митничарите вземали различни суми от различните шофьори. Действали според това с какви суми разполагали те.

 

След акцията на границата са обискирани и домовете на част от митничарите. В един от тях са открити близо 5 хил. долара, скрити под дюшек, а в друг - същата сума в сейф. Уличените митничари ще бъдат уволнени.

 

Това е втората подобна операция на „Капитан Андреево". Първата беше през 2010 г.

 

Спедиторите и шофьорите на пункта не бяха и чували за порочната практика да се искат рушвети от митничарите.

 

Репортер:  Димитър Иванов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.