Промените в Закона за държавния служител дават възможност за получаване на 22 заплати годишно

 

Управляващите отново дадоха възможност на чиновниците да получават големи бонуси. С промени в Закона за държавния служител депутатите решиха тези служители да могат да взимат по 22 заплати годишно - 12 редовни и 10 допълнителни, като награда.

 

Първоначалните планове бяха други. След скандалите с огромните бонуси в администрацията, управляващите обещаха да променят закона и да пресекат тази практиката. Законът беше променен, но големите бонуси на практика остават.

 

При първоначалното обсъждане на текстовете депутатите предвиждаха бонусите за държавната администрация да са до 30 на сто от основната заплата. При окончателното гласуване на закона обаче промениха мнението си.

 

От сега на нататък четири пъти в годината работодателят ще оценява работата на всеки служител. Така за една година чиновник може да получи допълнително до 80 на сто от размера на 12 месечни заплати. Според опозицията това са пари, с които ще се създава партийна аристокрация на ГЕРБ.

 

Димчо Михалевски от „Коалиция за България" обясни, че по този начин работата на държавния служител ще зависи от лоялността към неговия пряк ръководител.

 

Управляващите оспориха думите на Михалевски. От ГЕРБ обясниха, че изплащането на бонуси не ги превръща в задължително условие.

 

Според финансовият министър Симеон Дянков регулирането на бонусите е добра политика. „В миналото и до сега съществуваше възможност ДМС да бъде 2,3,4 пъти по-голямо от основната заплата. Дали 80 % е правилната регулация, мисля че времето ще покаже." коментира той.

 

Финансовият министър не изключи вероятността законът за претърпи промени след като започне да работи. С днешните промени депутатите премахнаха класа за прослужено време, но оставиха парите за извънреден труд.

 

Репортер: Ина Гълъбова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.