Държавният глава предложи съставяне на правителство от технократи, което предстои да бъде обсъдено.

 

Шансовете в Гърция да се проведат нови избори стават все по-големи. Поредният кръг от преговорите за съставяне на правителство приключиха снощи без решение за политическото бъдеще на страната. Държавният глава предложи съставяне на правителство от технократи, което предстои да бъде обсъдено днес.

 

Поредният опит на президента Каролос Папуляс за изход от политическата кризи изглежда обречен. Коалицията на радикалната левица „Сириза", която е втора на парламентарните избори, отхвърли предложението му за съставяне на правителство от технократи, за да се избегнат нови парламентарни избори. От коалицията са категорични, че няма да приемат никаква политика, подкрепяща спасителния план, дори тя да се провежда от личности, които не са политици.

 

Въпреки това преговорите за съставяне на коалиционно правителство ще продължат днес от 14.00 часа с участието на всички парламентарни партии, с изключение на неонацистката „Златна зора".

 

Страните от еврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз, увери междувременно премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на министрите на финансите на 17-те държави от еврозоната. От своя страна канцлерът Ангела Меркел заяви, че за Гърция ще е по-добре да остане в еврозоната, а европейските лидери трябва да направят всичко възможно за справянето на страната с кризата.