Проверката започна след като Нова ТВ показа скандална практика в болницата...


Експерти от инспектората към здравното министерство направиха проверка в Столичната педиатрия. Те откриха единствено административни нарушения. Проверката на здравните власти започна, след като Нова ТВ показа скандална практика в приемния кабинет на болницата.

Припомняме ви, че в началото на април майката на 9-месечната Адриана чу от д-р Живка Лехчанска, че детето й има рахит и анемия. Лекарката постави диагнозите без да е видяла изследванията, които са задължителни за установяване на тези заболявания. Освен това д-р Живка Лехчанска взе пари на ръка.

Д-р Лехчанска беше уволнена дисциплинарно, а експерти от здравното министерство влязоха на едномесечна проверка в болницата. Не откриха съществени нарушения.

Според ръководителя на инспектората в здравното министерство – Пенка Белева, е необходимо да бъдат разписани вътрешни правила за получаване и разходване на дарения.

За миналата година болницата е получила дарения на апаратура на стойност 426 хиляди лева. Освен техника се даряват и лекарства. Срещу 5 лв. д-р Лехчанска продаде на майката на Адриана лекарство, което се оказа с изтекъл срок на годност. А по-късно самата лекарка обясни, че е от дарение.

„Комисията действително не констатира ред, по който да се приемат тези дарения, както и не ни беше представен ред, по който да е съставена комисия от лекари, която да приеме тези дарения", заяви Пенка Белева. Така могат да бъде дарено лекарство с  изтекъл срок, но то не трябва да бъде прието, допълни още тя.

Проверяващите обаче не са открили такива лекарства. Осчетоводяването на всички приходи се правило коректно. Докладът от проверката отива в трудовата инспекция, тъй като имало служители с неизрядни договори.  Анкета сред посетителите в болницата показвала, че никой от тях няма оплаквания.

Репортер: Мария Цънцарова