Силните взривове нанесли сериозни щети на къщите в Лозенец, а хората са в паника...

 

Силни експлозии разтърсиха района на Ямбол и пътен възел „Петолъчката" в ранния следобед. Избухнали са боеприпаси в склад на частна фирма. Повече от 10 души са минали през болниците в Сливен и Ямбол, двама от тях са пострадали тежко. Няма данни за замърсяване на въздуха в района.

 

По-късно започна и евакуация на село Горно Александрово заради паднали в района осколки. Фирмата, в чиито склад стана експлозията, е „Берета трейдинг" и се занимава с обезвреждане на боеприпаси. Според директора й в склада всъщност са се намирали боеприпасите, които не са били унищожени при взривовете преди няколко години в село Челопечене, до София.

 

Серията взривове в района на складовата база, разположена край главния път София Бургас, започва около 14.30 часа. В базата за обезвреждане на боеприпаси днес са работили 13 души, всички вече са изведени от опасния район. Взривовете, с различна сила  продължиха през целия следобед. Очаква се след дъжда и силната буря привечер експлозиите да утихнат.

 

От сего Горно Александрово са евакуирани около 630 души. Половината са се настанили при роднини. Останалите ще нощуват в училището в село Блатец, където са подсигурени легла и завивки.

 

До към 18.30 часа обаче в съседното село Лозенец евакуация все още не беше започнала. Къщите там също са силно пострадали след взривовете, хората са в паника и не знаят какво да правят.

 

Очевидец на събитията е станала Дина Попова. Гледайте нейния разказ във видеото.

 

Осем от пострадалите бяха откарани в болницата в Ямбол. Трима са приети в хирургическо отделение, с травми в областта на главата, получени вероятно от взривната вълна.

 

Други трима са приети в ортопедично отделение, с различни по степен фрактури на крайниците. Един от прегледаните пациенти е пожелал да се възстановява вкъщи.