Констатацията за отстъпление от реформи у нас е отчетена в годишния доклад на „Фрийдъм хаус”...

 

 

Състоянието на демокрацията в България се влошава. Констатацията за отстъпление от реформи у нас е отчетена в годишния доклад на „Фрийдъм хаус". Американската неправителствена организация определя страната ни като „полуконсолидирана демокрация". 

 

В тази група са още Румъния, Сърбия, Македония и Хърватия. Прогнозите са до края на годината нивото на свобода у нас да падне още повече.

 

В доклада си „Фрийдъм хаус" анализира настъпилите в света промени в седем категории. Под лупата на организацията попадат: нивото на демократично управление, свободата на медиите, изборния процес и възможностите за корупция. 

 

По отношение на България най-сериозно погазване на свободата анализаторите откриват при провеждането на изборите и независимостта на съдебната система. За политолога Румяна Коларова критиките в тези сфери не са толкова драматични.

 

„За цялата група наблюдавани държави, като че ли има една обща тенденция на ерозия на демокрацията, на намаляване на свободата. Но със сигурност България не е сред държавите, в които този срив не е най-осезаем. Изрично е подчертано, че в Унгария и Украйна тенденцията е много по-радикална и обезпокоителна", подчерта Коларова. 

 

Според нея проблемите, които дърпат демокрацията у нас надолу, са други: „Няма сфера, която да не се ерозира, когато имаме не свободни медии, висока корупция и неефективна съдебна система. В тези три сфери България наистина е далече от демократичните стандарти. За мен България си е консолидирана демокрация, но с лошо качество – качеството за мен е проблемът", допълни тя.

 

Проблемите в съдебната система все още са смятани за препъни камък и в битката с корупцията. Дълги съдебни процеси, протакане на дела и дефекти при досъдебното производство бележат правораздаването у нас.

 

„Това е било винаги сфера, в която ние сме прекрачвали границата на демократичното. И всъщност плашещо е, че ерозията в тези области води до срив в сфера, където ние винаги сме имали стабилност – в сферата на избирателния процес. Това говори, че цялата институционална система се разклаща", обобщи Коларова.

 

Препоръките на „Фрийдъм хаус" за 2012-та са кабинетът да съсредоточи  усилията си върху контрола на последиците от финансовата криза, докато прилага дълго отлаганите реформи в сектори като здравеопазване, образование и правосъдие. 

 

Репортер: Георги Георгиев