Проверихме как биха се променили условията за доброволно осигуряване...

Възможно ли е само частни здравни фондове да плащат вместо пациентите за избор на екип в болниците? Проверихме как биха се променили условията за доброволно осигуряване, ако идеята на здравния министър влезе в сила.

 

Десислава Атанасова предложи сегашната такса от максимум 900 лева за избор на екип да отпадне, а само пациентите, които се осигуряват допълнително в частни фондове, да имат право да си подбират лекари.

 

Идеята само частни фондове да плащат за избора на екип предизвика бурни реакции сред медицинското съсловие.

 

„Една бременна жена – ще се застрахова за бременност, ако иска да роди при АГ специалист ли? Има много неясноти, това също ще обърка системата", смята д-р Юлиян Йорданов.

 

„Когато става дума за индивида, който трябва да плати 900 лева утре – не е възможно днес да си направи осигуровка и ние да платим утре, защото или трябва да му вземем 900 лева, което обезсмисля идеята, или трябва да вземем от нечии други пари, за да платим неговия избор на екип", обясни д-р Мими Виткова.

 

По данни на частните фондове в момента у нас допълнително се осигуряват под 200 хиляди души. Ако идеята на здравния министър заработи – останалите потенциални пациенти няма да имат право да си избират екип в болниците. Освен това, допълнителното осигуряване най-вероятно ще поскъпне.

 

„За това, което ние предлагаме като пакетна цена, изборът на екип при една група по-голяма натоварва цената с не повече от 2-3 лева на човек", пресметна д-р Виткова.

 

Грубо пресметнато обаче цените за пакет от допълнителни медицински услуги на година варира между 300 и 800 лева.

 

„Проблемът е да кажем какво е избор на екип, защо го правим и как. Тази форма може да бъде използвана единствено и само за оценка на работата на лекарите и да бъде формирана вътре в болницата и за нея да не плаща пациентът", обобщи д-р Мими Виткова.

 

Репортер: Деница Суруджийска