Това изявление на председателя на Световния македонски конгрес дойде в отговор на Андрей Ковачев

„В България има всичко, само българи – не”. Това изявление на председателя на Световния македонски конгрес Тодор Петров разбуни духовете у нас и взриви от мнения и коментари интернет  пространството.

 

Неговите думи дойдоха в отговор на българския евродепутат Андрей Ковачев, който  каза преди дни, че у нас „македонско малцинство няма”.

 

"В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство", твърди в интервю за вестник „Вечер” председателят на световния македонски конгрес. В България, добавя още той, „единствено глупаците и турците не са македонци”.

 

 „България казва, че граничи сама със себе си. Гърция граничи сама със себе си. Ако всеки казва, че граничи сам със себе си, значи всички са македонци. Македония е в центъра на всички съвременни дейности и тъкмо това е, което трябва да ни обединява, а не да ни разединява”, коментира още Петров.

 

Подобно изказване не е прецедент. Според социалният антрополог Харалан Александров такова поведение често се среща при общности и нововъзникнали държави, които са получили суверинитет едва в края на миналия век.

 

„Избираш някой, когото можеш безнаказано да мразиш, да нападаш и да хапеш, за да се чувстваш важен и значим”, обясни антропологът. Допълвайки още, че „България е много добър обект да бъде мразена, тъкмо по силата на това, че ние сме добронамерени, нека да го кажа към македонците, като към някакво по-малко братче, което се е объркало и те на някакво ниво го знаят. Знаят, че могат да си позволят да се държат безобразно и ние няма да им се разсърдим много”.

 

По информация на агенцията за българите в чужбина, средно около 10 хиляди граждани на бивша югославска република Македония подават документи за българско гражданство. У нас около 300 души от пиринския край са се самоопределили като македонци, като с македонски паспорти разполагат едва няколко души.

 

Репортер: Иван Черкезов