Министърът ще бъде в Перник всеки ден през следващите 2 месеца

Засега няма да се преместя да живея в Перник, макар че съм готов, ако е необходимо и това да направя. Засега планът е - от сутрин до обед работя там, следобед си върша рутинната работа в Министерски съвет. Това заяви за „Здравей, България” министърът по европейските въпроси Томислав Дончев.


„Бъдете убедени, че когато има министър на терен, това ще повиши и качеството, бързината и ефективността на работа на всяка служба”, категоричен беше Дончев.

 

Припомняме ви, че на 22-ри август премиерът Борисов пое ангажимент към пострадалите от земетресението и обеща министър Дончев да бъде всеки ден в Перник.

Предполага се следващите два месеца да съчетавам тези два ангажимента. Моментът е важен, трябва да плащаме с темповете, които искаме”, поясни министър Тончев.

На въпрос какво точно ще представлява работата му, министърът поясни, че има много работа и тя не е обезателно свързана с раздаване на пари.

„Поставил съм си две цели. Едната е на 15-ти септември да няма деца, които да не започнат учебната година по нормален начин. Не мога да обещая, че за всички това ще се случи в сградата, в която са го правили предишната година. Другата – да няма перничанин, който да посрещне зимата без покрив над главата”, поясни Томислав Дончев.

Той предположи, че отстраняването на всички щети от бедствието ще отнеме още месеци или дори години.

„За една развита държава дори това е предизвикателство”, допълни министърът.

Той подчерта, че е необходима и координация между институциите и че трябва всяка държавна служба и администрация да си върши по-добре работата.

Министърът обясни, че в краткосрочен план няма възможност евросредства да влязат в помощ на пострадалите от земетресението в Перник. В по-дългосрочен обаче, той гарантира, че допълнителни мерки, свързани с превенция на риска, специално за Перник, ще бъдат взети.

Целия разговор с министър Томислав Дончев относно координацията на работата в Перник, както и по други теми, гледайте във видеото.