Да се говори, че са били отпускани по 4-5 милиона годишно за мотокорс е лъжа, заяви Петков

„Това е абсурдно твърдение”, категорично заяви за „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Румен Петков по повод изказването на министър Дянков преди няколко в сутрешния блок на Нова ТВ, че „навремето понеже Румен Петков е бил много запален са давали по 4-5 милиона за мотокрос – спорт, който изобщо го няма в олимпиадите”.

„Мисля, че това си интервю господин Дянков започна предизборната кампания на опозицията, защото то е комплекс от лъжа, цинизъм и некомпетентност”, коментира депутатът и отбеляза, че Симеон Дянков например лъже, че България не може да намали акциза.

Румен Петков допълни, че е приготвил справка, с която да подкрепи думите си:

„Във връзка с мотоциклетния спорт, в периода 2001-2005 г. има проведени 7 световни, 10 европейски и 11 източноевропейски. Средствата, отпуснати от правителството, за да се осигурят тези състезания в България са 3 773 000 лева. За периода 2006-2009 г. – 13 световни, 23 европейски и 16 източноевропейски. В същия период българските състезатели са спечелили. 7 златни, 3 сребърни и 4 бронзови отличия от европейския шампионат по мотоциклетизъм. 1 сребърно и 1 сребърно отличие от световния шампионат по мотоциклетизъм. Средствата, които са отпуснати за този период за такси и спортна дейност са 6 150 000 лева. За изграждане на спортни съоръжения са 3 900 000 лева.”

Да се говори, че са били отпускани по 4-5 милиона годишно е „голяма лъжа, даже и за устата на господин Дянков”, заключи депутатът.

Никой друг спорт не е дал такова рекламно време на България пред милиардна аудитория, допълни още Румен Петков.

Румен Петков обаче не отрече, че броят на спортните федерации към момента – 106, е твърде голям.

Целия разговор в студиото с Румен Петков гледайте във видеото.