Министърът допълни, че очаква понижаване на цените през септември

Само един от видовете бензин мина 3 лева, масовият бензин и дизелът все още не са стигнали 3 лева. Според мен няма такава опасност, защото по-скоро очакваме леко понижаване на цените през септември за това, че всеки август наблюдаваме сезонно увеличаване на цените.  

Това заяви за „Здравей, България” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев относно цените на горивата. Министърът допусна, че границата от 3 лева за литър може да бъде достигната от масовия бензин, само ако се случи някакъв конфликт или извънредно събитие в световен мащаб.

„Разбира се, горивото е на рекордни стойности”, не отрече министърът. Той подчерта, че в момента се разглеждат различни варианти и политики за повлияването на високите цени.

По думите на министър Добрев тези политики са много ограничени, но въпреки това посочи две неща които могат сериозно да повлияят върху цената на горивата в България.

„Едното нещо е различна акцизна политика, но това трябва да бъде решение на целия Европейски съюз”, обясни Делян Добрев. Той допълни, че високите цени на горивата са предизвикателство, което стои пред целия Европейски съюз, тъй като те вредят на икономическия ръст.

„Втората политика е по отношение на местния добив. За съжаление, ние сме безвъзвратно закъснели с проучването на своята територия – с проучването на Черно море и на дълбоки води в него", заяви Делян Добрев, като поясни, че румънските води се проучват от над 10 години и в момента са много близо до етапа на реален добив на газ и нефт.

„Ако тези проучвания бяха започнали в България преди 5 години, ние днес можехме да говорим, че от следващата година ще започнем добив”, допълни министърът.

Той припомни, че преди седмици Министерският съвет взе решение за сключване на договор с френска компания за проучване на дълбоко Черно море, за където има данни за значителни количества на газ и нефт.

Относно случая с поредния фалирал туроператор Делян Добрев коментира, че веднага са били предприети мерки, съвместно с туроператорите и хотелиерите, за да бъде предотвратена по-голяма криза.

"Няма да имаме пристигнали нови туристи, които да се окажат в същата ситуация, защото посрещащият туроператор е друг", поясни министърът.

Във връзка с предложението за създаване на Гаранционен фонд, който да покрива разходите на туристите при подобни ситуации, Добрев обясни следното:

„Държавите, с които ние работим, имат застраховки, което означава, че ако в България създадем гаранционен фонд, от една страна тези туристи и хотелиери ще имат право да получат пари от застраховката, а от друга - ние ще плащаме от гаранционния фонд, с което допълнително ще натоварим българските туроператори.”

Още за прогнозите на министър Добрев относно туристическия сезон, както и целия разговор в студиото гледайте във видеото.