Имат ли място българските роми в Западна Европа?

„Мисля, че европейските държави ни дължат един жест на извинение, защото знаете в присъединителния процес колко тормозена и обвинявана беше България, че не можела да се справи, а в момента виждаме, че собствената им политика в ЕС, която ни караха да налагаме тук, се провали тотално”, заяви за „Здравей, България” евродепутатът Димитър Стоянов.
 
„За мен, Европейският съвет трябва да вземе решението да се прекрати с ромското включване и да започне изключване от раздаването на пари просто ей-така за нищо, които както знаем потъват във фондациите и въобще не стигат предназначението си, изключване от електрическата мрежа, когато не си плащаш, и така нататък”, на мнение е евродепутатът.

И той, и лидерът на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев, бяха единодушни, че в Западна Европа, и по-конкретно във Франция, циганите се занимават с просия, проституция и трафик на хора.

На въпрос на водещия как се оправят ромите, когато заминат, Цветелин Кънчев заяви, че френският, испанският и италианският се учат много бързо.

„Доказано е, че на тези цигани, на които им се работи истински, те ходят в Испания, Италия, Португалия. Във Франция досега не е имало възможност да си намерят реална работа”, обясни Цветелин Кънчев.

Целия разговор в студиото, както и отговорът на въпроса работят ли българските роми в чужбина – вижте във видеото.