От промяната са засегнати стотици пациенти, много от тях са деца...

За пореден проблем със скъпоструващи медикаменти по Здравната каса, сигнализират трансплантирани пациенти. Заради нова промяна в позитивния лекарствен списък, хората вече ще трябва да доплащат за жизненоважен медикамент, който досега държавата им е осигурявала напълно безплатно. От промяната са засегнати стотици пациенти, много от тях са деца.

През 2005-та година Христина претърпява трансплантация на бъбрек. Оттогава тя трябва да приема така наречения имуносупресор. Ако досега медикаментът се е поемал от държавата, то от този месец Христина ще трябва да доплаща за него. Причината е, че в списъка с безплатните лекарства вече влиза друг продукт. Той е по-евтин и ако Христина иска да продължи да ползва вече познатото лекарство, ще трябва да си доплаща.Тя не иска да рискува с нов медикамент, тъй като органът може да отхвърли медикамента и изходът да е фатален.

Ако не сменят лекарството, трансплантираните ще трябва да доплащат средно между 80 и 120 лева на месец. Подобни промени в позитивния списък се правят през няколко месеца, а занапред може да се случва и по-често.

„Става през лятото, когато хората си почиват и не се занимават с такива неща, държавата си вкарва тихомълком поредното лекарство, което сваля цената”, коментира Христина.

От Здравното министерство и Касата обясниха, че актуализарането на списъка пести пари, което пък дава възможност в него да влизат повече медикаменти. Според пациентите обаче, сметките на държавата могат да излязат криви.

За пациентите остава въпросът дали по-евтините лекарства са качествени.

Здравният министър ни обясни, че всеки нов продукт се подлага на експертен анализ за качество. За това, че е принудена или да плаща, или да рискува здравето си, Христина е твърдо решена да съди държавата и призовава пациентите да се присъединят към нея.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Марина Стоименова