"Държавата е абдикирала, това трябва да го заявим", каза д-р Ленков от БЛС

След тежък инцидент 30-годишният Сашо изпада в будна кома. Така вече пет години младият мъж и семейството му се борят той да има нормален живот и да не бъде прикован на легло. Сашо не може да се обслужва сам и има нужда от постоянни грижи. Не може и да се храни сам, но след пет години непрестанни усилия, вече може да изговаря няколко думи.

В момента за Сашо полагат грижи в специализиран център, за който плаща неговата майка. В центъра той получава нужните грижи.

Истинско щастие за него обаче е да се радва на слънцето. За да води пълноценен живот, Сашо има нужда от постоянни специализирани грижи, които той не може да получи в България.

„Хубаво е да има в страната някакъв специлизиран център или както и да се нарича там, някаква структура, не много голяма, където да се полагат специализираните грижи от невролог или реаниматор, грижите от рехабилитатор”, каза д-р Неша Велков.

Държавата плаща 1000 лева на година за подобни случаи. Майката на Сашо каза, че това е крайно недостатъчно. Един рехабилитационен сеанс струва около 20 лева, като за да има добър резултат, подобни рехабилитации трябва да се провеждат по два пъти на ден. Майката на Сашо има възможност да го води два пъти в седмицата.

200 души са в състоянието на будна кома. Нито Здравната каса, нито здравното министерство предвиждат средства за лечение на хора в подобно положение.

„Всичко опира до това в каква държава живеем в момента”, каза д-р Димитър Ленков, гл. секретар на Българския лекарски съюз. Той цитира данни на Евростат, според които България е държавата-членка на Европейския съюз, която отделя най-малко пари, като процент от Брутния вътрешен продукт за образование и здравеопазване. В същото време ние сме страната, която отделя най-много пари за отбрана и вътрешното министерство.

„Здравното министерство и Здравната каса казват: "Няма пари”, каза д-р Ленков по въпроса за финансирането на лечението за хора в будна кома.

 

Тихомир Георгиев от сдружение „Алтернатива при будна кома” каза, че официална статистика за броя на хората в будна кома у нас липсва. Той допълни, че 200 са само тези, които сдружението е открило. В същото време всяка година от големите болници в областните градове в страната излизат от 5 до 10 човека, които са в състояние на будна кома, допълни Георгиев.

„Проблемът не е толкова малък, колкото обществото мисли, че е”, уточни Георгиев. „Основният проблем е, че няма специализирана болница, както е в цивилизованите страни”, каза още той.

 

"Държавата е абдикирала, това трябва да го заявим", заключи д-р Ленков.

 

Всичко по темата за лечението на хора в будна кома в България – гледайте във видеото.