В болниците в столицата и цяла Западна България не достигат кръв и кръвни продукти

Пунктове за безвъзмездно кръводаряване ще бъдат открити днес в София. В болниците в столицата и цяла Западна България не достигат кръв и кръвни продукти. Затова от Здравното министерство и Националния кръвен център призовават всички желаещи да помогнат. Търсят се кръвни групи А и нулева.

Наличностите от двете кръвни групи са почти изчерпани заради лечението на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и заради поредица от тежки операции в последните седмици.

На 14-ти септември от 9 до 12 часа в Министерството на здравеопазването на площад „Света Неделя” № 5 ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване. След 13 часа ще може да се дарява кръв и в централата на Българския Червен кръст.

Освен във временните пунктове желаещите могат да отидат и в Националния център по трансфузионна хематология, както и в кръвните центрове към Университетска болница „Света Анна”- София, в многопрофилните болници в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.   

Лекарите напомнят, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа.

Повече информация за спешната дарителска акция може да се получи на телефоните на Националния кръвен център.