Така пациентите ще могат във всеки един момент да се информират за своето лечение

С подписването на Националния рамков договор през февруари другата година всеки пациент у нас вече ще има електронно здравно досие. Това съобщиха за Новините на нова от Националната здравноосигурителна каса. Така пациентите ще могат във всеки един момент да се информират за своето лечение, а Здравната каса ще ни подсеща, ако сме забравили задължителен преглед или ваксинация.

Мила Дукова е общопрактикуващ лекар вече 12 години. Поддържането на информацията за пациентите й е неизменна част от работата й:

„Аз искам повече време да преглеждам, а не да пиша. Не е необходимо да се пълнят едни шкафове с листи, да се поддържат едни досиета, които не стига че са обемни, но унищожават и дървесината.”

Алтернатива са електронните досиета. Те вече съществуват в Здравната каса. След като заработят за всички пациенти, системата автоматично ще ни подсеща с имейл или SMS за неща като забравени прегледи и ваксинации. Ще ни предупреждава и ако някой лекар нанася корекции в досието. Така ще се избегнат случаите, в които според лекари пациентът е бил в болница, само за да се усвоят пари от клинична пътека. С това предимствата на системата не се изчерпват. По този начин няма опасност данните на пациента да бъдат загубени или подменени.

От Здравната каса вече са започнали пилотен проект, който ще позволи на пациентите във всеки един момент да получават достъп до цялата история на здравното си осигуряване – от избора на личен лекар, резултатите от клиничните и лабораторни изследвания, направените рентгенови снимки до предстоящи имунизации.

Електронното досие трябва да влезе в употреба след подписването на Националния рамков договор през февруари и ще е достъпно не само за хората с електронен подпис, а за всички - чрез уникален код за достъп. Него ще го получаваме след попълване на формуляр на интернет страницата на Касата.  

Освен електронното досие за другата година здравната каса очерта и още един приоритет – влизането в употреба на електронна рецепта.

Репортер: Марина Цекова