В него ще бъдат настанявани хора от цялата страна

Първият у нас приют за бездомни започна работа в Пловдив. В него ще бъдат настанявани хора от цялата страна. Това ще става не само през зимния сезон, а целогодишно. Освен подслон бездомните хора ще получават и топла храна.

Първият приет е 64-годишният Агоп Дюзян. Мъжът цял живот е работил като златар на известната пловдивска улица “Отец Паисий“. Когато се развежда, продават фамилната къща. С парите жена му си купува апартамент, а той остава на улицата.

„Нямам дом, защото с жена ми разделихме къщата и аз похарчих моите пари. Разводът е страшна работа”, разказва Агоп Дюзян.

Мъжът има син на 22 години, който е студент и живее при майка си. Изоставеният мъж няма други близки, няма и доходи.

Преди да дойде в приюта е живял година по улиците. Спял на едно от тепетата, а случайни минувачи му давали по някой лев и храна. В приюта му харесва, защото има собствено легло и е на топло.

Сградата може да приема не повече от 10 души. Ще се посрещат предимно бедстващи хора, бездомници, жертви на насилие и дори изгонени от домовете си. Удобствата са елементарни - легла, самостоятелен санитарен възел, парно отопление и безплатна храна. Преди да бъде настанено едно лице, то ще бъде проверявано от социалните служби.

„От „Социално подпомагане“ ще правим проверка дали това лице има имот на собствено име, дали има роднини, които могат да полагат и искат да полагат грижи за него, съответно и неговите доходи, защото съм сигурна, че ще има много желаещи. Вече има и такива, които искат да бъдат настанени в приюта, но справките, които правим показват, че някои от тях имат имоти в други населени места. Дори говорим за големи къщи по три етажа, които стоят празни. Реално погледнато това лице ще бъде насочено към съответните колеги, за да може да се върне в родното си място”, заяви Надя Танева, отговаряща за “ Социално подпомагане“ - Пловдив.

В приюта бездомните хора могат да останат само за три месеца. През това време социалните служители им търсят работа или друго място за настаняване. Тук освен подслон всеки ден те ще получават и топла храна.