В момента текстовете се съгласуват между отделните държавни институции

Закон за климата, който ще регламентира изразходването на приходите от търговията с въглеродни емисии ще има и у нас от догодина. Това съобщиха представители на Министерството на околната среда и водите на форум, посветен на зелената икономика.


В момента текстовете на закона се подготвят и съгласуват между отделните държавни институции и се очаква да бъдат готови до края на годината.


Интересно е, че средствата от търговия с емисии са донесли на Чехия  над половин милиард евро.


Петър Холуб от Чешкия съвет за зелени домове коментира: „Намирам, че Чешката република направи мъдър избор, връщайки се назад през 2008 г., като взе решение всички приходи по договора от Киото да се насочат към енергийното обезпечаване на самостоятелни еднофамилни къщи, апартаменти, както и на публични сгради.


В България сега се разработва закон за ограничения за изменението на климата. Законопроектът сочи и конкретни проценти за разпределение на получените суми.


Част от приходите да отидат в зелени проекти, друга част да отидат в сметка на министерството на финансите, твърдят от министерството на околната среда и водите.


В началото на мандата на това правителство, именно средствата от търговия на емисии се сочеха като възможен вариант за допълтнителни пари в условията на криза. Как да се харчат получените суми е било тема за спорове и в Чехия, но решението е дошло след проучвания.


Търговията с емисии ще навлезе втретата си фаза през 2013 година. Неправителсдтвени организации искат парите, получени  нас да се насочат главно към зелени проекти.


Повече информация може да гледате във видеото.


Репортер: Данаил Глишев