Опозицията се обяви против новия налог

Данъкът върху депозитите беше приет на първо четене в парламента. Ако предложението бъде одобрено и на второ гласуване, от 1 януари следващата година държавата ще прибира 10 % от данъка върху лихвите по депозитите на гражданите.

Безсрочните влогове, каквито са детските, няма да бъдат облагани, уточняват от министерството на финансите.

Предложението на управляващите не беше прието еднозначно в парламента.

Опозицията подложи под съмнение ефекта от новия данък. Критики управляващите чуха за начина, по който са поднесли информацията пред данъкоплатците.

„Когато изтече съобщени, че експертите в министерство на финансите смятат приходите с данъка върху лихви, официално Министерството на финансите отрече. И след няколко дни става ясно, че всъщност е така”, заяви Пламен Орешарски от „Коалиция за България”.

От БСП и ДПС твърдят, че банките имат инструменти, с които ще заобиколят данъка, а въпросните 130 млн. лв. ще бъдат взети от българските под формата на такси.

От ГЕРБ отговориха, че най-засегнати от новия налог няма да бъдат хората с влогове от 1 000 лв., а тези със значително по-големи спестявания.

„Говорещите от тази трибуна да декларират дали имат конфликт на интереси. Да кажа дали имат влогове над 10 хил. лв.”, призова от парламентарната трибуна Красимир Велчев от ГЕРБ.

„ Уверен съм, че няма депутат от ГЕРБ и от всички парламентарни групи, който да скърби за това, че ще му вземат 10 % от лихвите. Но когато на майка ми, която има 5 000 лв. влог й вземат 10, 20 или 30 лв. на година, тя ще скърби. И вашата майка също ще скърби”, отговори Йордан Цонев от ДПС.  

Красимир Велчев коригира Цонев като обясни, че върху лихвата по влогове от 1 000 лв. ще удържа данък между 20 - 30 стотинки.  

„За тези хора с малките влогове, не цитирам майка ми, защото имам достатъчно пари да й помогна, с този закон, с моите вноски, аз ще помогна на другите майки”, отвърна Красимир Велчев. Той обясни, че вместо да стимулират превръщането на българите в рентиери и лихвари, целта на управляващите е да вкарат парите им в реалната икономика.  

„Вие направихте толкова грешни ходове, че хората станаха пишман да развиват какъвто и да е бизнес. И това е причината да приключат и да си сложат парите, а не защото изведнъж станали толкова мързеливи и си държат там парите в банките”, коментира Александър Радославов от „Коалиция за България”.

Хората със срочни депозити пък няма да подават данъчни декларации.

„Банките ежемесечно ще декларират размера на платените лихви по срочни депозити и с едно платежно ще уведомяват проходната агенция какъв е размерът на платената лихва и на удържания и внесен данък”, заяви Владислав Горанов, заместник-министър на финансите.