Присъдата е по делото „Медиасет”

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше осъден на 1 година затвор за данъчни измами. Съдът в Милано реши, че преди 6 години Берлускони и други десет подсъдими са ощетили хазната с милиони евро. 76-годишният бивш министър-председател ще обжалва.

Делото „Медиасет” е един от най-гръмките съдебни процеси, свързани с предприемаческата дейност на Берлускони. Досега то беше блокирано заради прокарания от премиера закон за имунитет, който неотдавна беше обявен за противоконституционен.

Това е първа осъдителна присъда за Силвио Берлускони. Тя трябва да мине през още 2 инстанции, за да стане ефективна. Бившият премиер не беше в залата, за да чуе решението на съда.

Магистратите обявиха, че Берлускони и другите обвиняеми по делото са разработили сложна схема за укриване на данъци. Те прекарали сделката за телевизионни права на близо 3 000 американски филма през няколко офшорни компании. От разликите в декларираните и изплатените суми Берлускони и управителите на медийната му империя прибрали 250 милиона евро.

Бившият премиер беше съден на няколко пъти, но досега винаги беше оправдаван или обвиненията отпадаха поради изтекла давност.

Берлускони все още е подсъдим за секс с малолетна и опит да прикрие случая.   

Силвио Берлускони се оттегли от политическия живот през 2011 година, предавайки властта на бившия еврокомисар по конкурентоспособността Марио Монти. Причина бяха недоволството в парламента и паника на финансовите пазари.