Парите обаче се харчат неефективно, се посочва още в анализа

Скандалите за това как се определят цените на лекарствата продължават. Според доклад на Сметната палата престъпление няма, но парите се харчат неефективно. А доклад на специално формираната парламентарна комисия също отчита грешки. Документът ще бъде пратен в прокуратурата. 

 

Според депутатите от комисията липсата на ясна лекарствена политика, хаотичност и опити панически да се променят наредби всъщност водели до галопиращите цени на лекарствата. И още констатации - месеци наред закъсняват законодателни промени, които не позволявали на Здравната каса да договаря отстъпки в цените.

 

Според опозицията обаче докладът е витиеват и осакатен. Не давал отговори на най-важните въпроси - с колко милиона е ощетена хазната, както и кой е виновен за това. Затова документът трябвало да отиде в прокуратурата, за да се търсят въпросните виновници. Депутатите от ГЕРБ обаче отхвърлиха това искане.

 

„Срамен е отказът докладът, който констатира нарушения в размер на милиони, да не бъде изпратен на прокуратурата и на комисията за корупция по високите етажи – така искате да заметете следите, да прикриете, да не стане ясно кой с колко е ощетил бюджета”, каза Мая Манолова от БСП.

 

„Кое е вярно – преди минута казахте, че това е витиеват доклад и че това е ударен отряд? Госпожо Манолова, аз ще предоставя този доклад и на прокуратурата, и на комисията за разкриване на корупцията по високите етажи на властта”, подчерта Десислава Атанасова, министър на задравеопазването.

 

Доколко вече приетите законови промени ще дадат възможност Касата да договаря отстъпки за по-ниски цени на лекарствата – отговорът идва от другия доклад – този на Сметната палата.

 

Всичко зависело от добрата воля на фармацевтичните компании.  Оказва се, че от 150 регистрирани у нас , Касата работи основно с 15 от тях. А самият факт, че председателят на Сметната палата не изпраща доклада  до прокуратурата, означава едно – според него зад повишаването на цените и неефективните практики не стои престъпление.

 

Мнението на частния бизнес за цените на лекарствата – в петък сутрин в „Здравей, България” гост ще бъде фармацевтичният бос Веселин Марешки.