Агенцията за безопасност на храните откри 22,5 тона развален боб. Част от него е била раздадена в Карнобат

Нови партиди развален боб, предназначен за бедните у нас, откриха от Агенцията за безопасност на храните. Този път са засечени 22,5 тона фасул, които се съхраняват в склад на Червения кръст в айтоското село Тополица. Част от разваления продукт е бил раздаден на хора в Карнобат.

Количествата зрял фасул са получени в склада в Тополица на 18 октомври. БЧК получава от Агенцията за безопасност на храните протокол, който им дава правото да разпределят боба по общини. Секретарят на БЧК - Бургас – Виолета Недева потвърди, че разполага с такъв протокол от октомври месец и допълни, че той удостоверява, че бобът отговаря на необходимите изисквания.

Припомняме ви, че след като в Плевен и Добрич бяха открити количества заразен боб, на 30 октомври бе наложена забрана БЧК да раздава фасул. Проба е взета едва на 2 ноември.
 
Д-р Петя Иванова от Агенцията по безопасност на храните обясни, че при изследването на пробите фасул е установена зараза, причинена от складови вредители. По нейни думи причинителят може да е фасулев зърнояд.

От Агенцията в Бургас не се наемат да кажат къде е станало заразяването - дали при пакетирането във варненското село Слънчево, или доставчикът, който е пловдивски едноличен търговец ,го е закупил заразен. Заразен фасул е раздаден само в една община в областта.

До момента от некачествения фасул са раздадени близо 3800 килограма в Карнобат. Той е разпределен между повече от 470 нуждаещи се.

От Агенцията по безопасност на храните увериха, че заразеният фасул не е опасен за човешкото здраве.
    
В следващите дни от БЧК ще се опитат да съберат раздадените количества фасул в община Карнобат.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова