Тази оценка страната ни даде президентът на Европейската инвестиционна банка

България има стабилна и добра пазарна среда и стабилна банкова система, което я прави привлекателна за развиване на бизнес. Тази оценка даде за страната ни президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Той се срещна с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят приоритетите на банката за осигуряването на финансов ресурс и съфинансирането на мащабни инфраструктурни проекти у нас.

Благодарение на фискалната ни дисциплина през 2013 година Европейската инвестиционна банка ще подкрепя малките и средните предприятия, както и инфраструктурни проекти в София и в други градове на страната. До този момент банката е инвестирала у нас около 3,3 милиарда евро, от които над 1 милиард са в частния сектор.

"България се възползва от една много смела стратегия на фискална дисциплина, която няма втора, равна на себе си в Европейския съюз. Благодарение на дисциплината и решимостта на българското правителство, страната ви може да действа в една много стабилна пазарна и банкова среда", заяви Вернер Хойер.

"Болшинството от нашите големи инфраструктурни проекти са с кофинансиране от Европейската инвестиционна банка. Това е банката, която дава най-ниския лихвен процент - под 4% за България", заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му в момента се работи по проекти в Пловдив, Бургас, а желанието е през 2013 година максимален брой кметове, които имат готови проекти, да кандидатстват за финансиране от държавата и Европейската инвестиционна банка.

"България е страната, която има под 2% забележки в Европа, което е един от най-добрите критерии за проектите, които представяме", допълни Бойко Борисов.