БСП прогнозира, че е възможно в средата на следващата година да има прекрояване на бюджета

БСП контрира, че пари за 13-та заплата и коледни добавки за пенсионерите може да има, ако правителството преструктурира бюджета за следващата година.


Социалистите упрекнаха управляващите, че никъде не залагат увеличение на доходите на хората, което реално да бъде съпоставимо с размера на инфлацията.


Те цитираха статистика, според която в момента 60% от населението у нас има проблеми с плащането на месечните си сметки за ток и отопление, а 20% от кредитополучателите не могат да погасяват заемите си към банките.


БСП прогнозира, че е възможно в средата на следващата година да има прекрояване на бюджета, защото в много от секторите заложени сега пари няма да стигнат.


„Очевидно е въпрос на структуриране на бюджета и приоритетите очевидно са насочени на други места, а не към коледните добавки.

 

Често се коментират магистралите. Ще ползвам този пример - коледната добавка през 2008 година в размер на 420 милиона лева беше достатъчна да се построи повече дори от това, което сега се прави”, коментира Пламен Орешарски – бивш финансов министър и депутат от „Коалиция за България”.


Димчо Михалевски, депутат от „Коалиция за България”, пък контрира: „За първи път обещаваното увеличение на доходите за пенсионерите и въобще другите допълнителни плащания се основават на нови заеми, а не както предходното правителство се основаваха на единствено реално заработени и събрани в бюджета данъци и приходи. Така че това е изключително нестабилен бюджет”.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев