Това заяви за „Здравей, България” кметът на София Йорданка Фандъкова

„Контролирам лично големите обекти, така че да приключват в необходимите срокове и да се отпушва движението. Булевард „Драган Цанков” заедно с кръстовището на две нива на Телевизонната кула ще бъдат пуснати още следващата седмица преди приключването на срока. До края на месеца очаквам да бъде пуснат изцяло и бул. „Бъксон”. Там строителството се забави доста заради изграждането на огромни канализационни колектори от „Софийска вода”. До края на годината трябва да приключи и кръстовището на бул. „Гешов” и ул. „Георги Софийски”.


Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова за сутрешния блок на Нова „Здравей, България”.


На въпрос дали строежът на метрото до летището през ж.к. „Дружба” ще затруднява движението в квартала, Фандъкова отговори, че „в определени моменти ще се налага пренасочване на движението, но това ще се прави поетапно".


През лятото Столична община прекрати договора с фирма „Карат С”, която обслужваше 16 линии на градския транспорт в София. От Центъра за градска мобилност изчислиха, че лихвите, които дължи общината към тази фирма са над 2 милиона лева. Но впоследствие се оказва, че сумата не е толкова фрапираща и е преизчислена на 600 хиляди лева.


Случая с „Карат С” Фандъкова коментира така: „Тези, които участваха в този процес получиха своите наказания – всеки от тях, дали съзнателно или не, е участвал в опита да бъде подведена общината, да бъде подведен общинският съвет и аз лично. Преди няколко дни проверката е изпратена в прокуратурата”.


Фандъкова е назначила още една проверка – на вътрешния одит и цялостна проверка за дейността на Центъра за градска мобилност за период от една година назад. Тази проверка засяга както транспортните фирми, така и „Паркиране и мобилност”, откъдето Фандъкова иска да получава ежемесечни справки и отчети, за да могат да осъществяват по-сериозна контролна дейност.


По отношение на недостига на места в детските градини Фандъкова заяви, че продължават да строят усилено детски градини:

 

„До сега за последните пет години са построени 51 нови сгради на детски градини за над 6 400 деца. Все още има недостиг за децата в яслена възраст. Следващата година залагаме нови 11 детски градини. Очакваме за първи път и държавата да финансира изграждането им в големите градове, така че очакваме да получим за още 7 детски градини финансиране от държавния бюджет”.


По отношение на друг наболял проблем – този с бездомните кучета кметът отговори: „Първият етап на приюта в район „Кремиковци” е за 1000 кучета. В момента текат процедури за втори етап, който е за още 1000 кучета. В приюта има над 60 прибрани бездомни. Мисля, че това е пътят – продължаване на кастрацията и прибиране на агресивните кучета и глутниците”.


Целия разговор с кметът Йорданка Фандъкова може да гледате във видеото.