Според решението на съда той ще изтърпи наказанието си при общ режим в пловдивския затвор

Осъдиха на 3 години и половина затвор бившият кмет на Садово Марин Йосифов.


Окръжният съд в Пловдив го призна за виновен, че е поискал над 250 хиляди лева подкуп от частна фирма, за да спечели именно тя обществената поръчка за изграждането на канализация в едно от общинските села.


Според решението на първата съдебна инстанция бившият общински кмет ще трябва да изтърпи наказанието си при общ режим в пловдивския затвор.


Според съда всички събрани доказателства сочат, че кметът е търгувал с влияние. Обвинението твърди, че Йосифов е поискал за себе си 7% от ценовата оферта на една от фирмите, кандидатстващи по обществената поръчка за изграждането на канализацията в село Кочево.


Срещу рушвета кметът гарантирал на строителното дружество, че ще спечели търга. Изнудваният бизнесмен подал сигнал в полицията. И Йосифов бе арестуван преди две години зрелищно в кметския кабинет. Днес на излизане от съда каза, че делото срещу него е поръчково.
Заедно с него на 3-години затвор бе осъдена и Анжела Зпрянова - консултант и посредник по сделката.


„Финансирането на проекта“Изграждане на канализация на село Кочево“ в крайна сметка е чрез средства и би било осъществено чрез средствата на Европейския съюз по програмата за подпомагане на селските райони”, заяви зам.-окръжния прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.


Две години по-късно селото се радва на канализация, само че изградена от друга фирма. Бившият кмет заяви, че ще обжалва решението на съда в законовия срок пред апелативните магистрати в Пловдив.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев