От Съюза на съдиите настояват и за анализ на състоянието на прокуратурата...


Съюзът на съдиите поиска Висшият съдебен съвет да извърши спешна проверка във Върховния административен съд и прокуратурата.

Поводът е скандалът около Венета Марковска. Магистратите изразиха и безпокойство от думите на някои депутати, че Марковска като административен съдия е разрешавала проблемни дела на голяма част от министрите.

Съдиите предлагат специална комисия към Висшия съдебен съвет да проверява всеки сигнал, появил се срещу тримата кандидати за главен прокурор.

„Ние искаме всички факти, които са публични да бъдат ясно проверени, защото не може да се хвърлят съмнения и да не им бъде отговорено. Това, когато става дума за моралните качества на всеки един магистрат, хвърля петно върху цялата магистратура”, коментира председателят на Съюза на съдиите в България - Таня Маринова.

От своя страна, говорителят на Съюза на съдиите в България - Нели Куцкова, обясни, че Съюзът на съдиите няма фаворит от тримата кандидати за главен прокурор.

„Настояваме да се направи анализ на състоянието на прокуратурата, за да може да се разбере от какъв ръководител има нужда тази прокуратура. Да се очертае образът на бъдещия главен прокурор и едва след това, на базата на този профил, необходим за прокуратурата, да се преценяват качествата на кандидатите”, допълни още Куцкова.