”Отечествен фронт”, събота, 1 декември , от 18:00 по Нова телевизия

Историята на бездомните мама Козета и нейното дете Гаврош, приютени на бартер от един добър и самотен старец, ще видите в “Отечествен фронт”.

 

“Ние правим предаване за слабите, жените и децата. Правим го на място, където силата е всичко, а състраданието е да не искаш да знаеш. Обвиняват ни, че правим само това. Разберете, работата не е в това, че само такива хора ви показваме. Работата е в това, че само ние ги показваме!” – коментира Мартин Карбовски.

 

“Помните ли Гаврош и Козета? Дали някой още учи за тях в училище? Историята на Дончо и Албена силно прилича на история на Виктор Юго. Ако не сте чели Юго, поне имате „Отечествен фронт”, за да разберете какво е писал този човек. Само не забравяйте, че едната история е от средата на XIX-ти век, а другата – от второто десетилетие на XXI-ви... Общо взето това е нашият оптимизъм – ние сме със 170 години назад”, допълни водещият.

 

Албена е етническа туркиня, израснала по домовете за сираци. Среща бащата на детето си преди около пет години и мечтае да има дом и семейство. Но бащата на 4-годишния Цветелин - също етнически турчин - ги изоставя. Идва зима и изоставените на произвола на съдбата майка и дете търсят подслон.

 

Съдбата и произвола в случая се наричат бай Дончо - 60-годишен, разведен, с доста любопитно минало. Албена и Цветелин намират подслон... на бартер. Бай Дончо е самотник, а малкият Цветелин има нужда от баща. И най-много обича да яде... кренвирши.

 

“Когато срещнеш толкова интелигентно и симпатично дете, ти се иска съдбата да е била по-милостива към него и мечтите му да стигат по-далеч от кренвирша. Защото кренвирш ще отидем и ще му купим, но мечти няма кой да му продаде... Един ден детето обаче ще разбере най-важното. Ще разбере каква цена е плащала майка му, за да не живеят на гарата.” – коментира Карбовски.

 

“Героите на „Отечествен фронт” са изпаднали в немилост великани. Те определят епохата, не политиците и певиците. Те можеха да бъдат Моцарт, ако някой им беше обяснил, че не бива да мечтаят за кренвирши. Те са онова, в което живеем. Техните мечти са такива, защото такива ги направихме ние. Всеки ден извръщаме гръб на нещастието и нищетата. Затова и всеки ден Господ ни обръща гръб и така живеем - с гръб един към друг и с гръб към Господ. Грешно ли е да платиш подслона на детето си със своята сексуална нищета? Лошо ли е да взимаш такъв подкуп като хазяин? Не знам, наистина не знам. Общо взето така живеем и краят му не се вижда. Лошо или добро – това е истината за дните ни. Дано да спите на топло днес”, обобщава Карбовски.

 

”Отечествен фронт”, събота, 1 декември , от 18:00 по Нова телевизия

 

Не го изпускай, няма повторение!