Ако договорът бъде прекратен, Столична община ще трябва да плати милиони левове неустойки, твърдят от ГЕРБ

„Няма нормален човек, който да не иска договора със "Софийска вода" да бъде прекратен”, каза в студиото на „Здравей, България” Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), ГЕРБ.

 

Той допълни, че и Йорданка Фандъкова, и общинските съветници от ГЕРБ неведнъж са заявявали, че договорът е неизгоден и трябва да бъде прекратен, но въпросът бил при какви условия и на каква цена. По думите му тук е основното им противоречие с колегите им от БСП, които смятат, че този договор трябва да бъде прекратен по вина на Столична община.

 

„Ние обаче смятаме, че той трябва да бъде прекратен по вина на концесионера”, каза Стойнев и допълни, че разликата между двете предложения е няколкостотин милиона в джоба на "Софийска вода".

 

Неустойките, които се дължат при развалянето на договора, са първо 197 млн. лв. за кредитите, които "Софийска вода" към момента има, 71 млн. лв. са задълженията към акционери на компанията, 81 млн. лв. са към Европейската банка за възстановяване и развитие и задължения към трети лица в размер на 45 млн. лв.”, каза Стойнев.

 

„Хвърлят се едни милиони, но истината е съвсем различна”, подчерта от своя страна Росен Малинов, общински съветник от БСП. „Искаме провеждането на референдум, искаме да чуем софиянци”, уточни той. Според него десните партии са загробили жителите на София с този договор.

 

На въпрос може ли да се търси отговорност от бившия кмет на София Стефан Софиянски, който е сключил договора със "Софийска вода", Стойнев отговори, че подготвят сигнал до Сметната палата и Финансовата инспекция, тъй като са констатирани нарушения и при провеждането на обществените поръчки, и при показателите на качеството на водата.

 

Относно референдума Стойнев каза, че няма никакво съмнение, че софиянци ще гласуват „за” прекратяването на концесията. „От БСП хем искат да се прекрати договорът, хем да платим едни огромни суми”, каза още общинският съветник от ГЕРБ.

 

От ГЕРБ не искат да се развали концесионният договор, те не искат да чуят софиянци”, каза Малинов.

 

Още по темата гледайте във видеото.