Според Христина Христова има много нереформирани сектори, в които държавата инвестира, а пари за деца няма

НДСВ съди Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради отказан достъп до информация защо е бил спрян строежът на АЕЦ „Белене”, заяви бившият социален министър Христина Христова в „Здравей, България”.

Тя поясни, че става въпрос за доклада на HSBC, който до момента не се е появил публично, и предположи, че ако някой го има, то се е сдобил по нелегален начин с него.

„Имам чувството, че политиците си говорят и в едната, и в другата посока, за ядрена енергетика и за АЕЦ „Белене”, каквото им дойде на устата. Злоупотреби се и от БСП, и от ГЕРБ с референдума. Мисля, че стана една каша за 30 милиона, която ще ядат българите, и никаква полза няма да има нито единият, нито другият отговор на референдума”, на мнение е председателят на НДСВ.

Във връзка с майчинските надбавки, Христова заяви, че е напълно нормално всяко едно дете да получава детски добавки.

По нейни думи размерът на детските добавки – 35 лева, е малък, но тя апелира тези пари да се дават на семействата, защото те имат „принципен характер от гледна точка на социалната справедливост”.

„Нека държавата да даде знак, че осъзнава демографската криза, в която сме изпаднали и даде знак на внимание към семействата, които отглеждат деца, за разлика от семействата, които не отглеждат деца. Нека бъде насърчителна мярка, а не социална помощ”, заяви Христина Христова.

Според председателя на НДСВ има много нереформирани сектори, в които държавата налива пари, а в същото време проблемите в тях се увеличават. Христова допълни, че „всичко е въпрос на политика и на приоритети”.

При тази ниска раждаемост, висока смъртност, вълна на миграция на млади хора и при застаряването на населението трябва да се направи нещо, за да има хора, тоест раждаемост, на мнение е Христина Христова.