Тя допълни, че ще бъде стартирана информационна кампания защо не трябва да се строи „Белене”

Инициативен комитет „Беля НЕ”, начело с председателя на Единна народна партия Мария Капон, внесе в ЦИК подписка за регистрация като застъпник на алтернативната позиция в националния референдум на 27 януари 2013 г. Комитетът е събрал около 11 000 подписа срещу „развитието на ядрената енергетика с нова ядрена централа".

Това потвърди самата Мария Капон за „Здравей, България” и допълни, че ще бъде стартирана информационна кампания защо не трябва да се строи „Белене”.

По думите й България е изключително енергийно зависима и заради това не трябва да се загробваме за още 60-70 години.

Според председателя на Единна народна партия са се разпространявали няколко лъжи, докато се е събирала подписката за „Белене”:

„Първата лъжа е, че България може да плати и да участва в строежа на „Белене”. Българското правителство не може да изплати такава инвестиция – 1 милиард и 800 милиона. Затова и банките не инвестират и не се намери нормален инвеститор. Цената на тока би била между три и седем пъти по-висока от цената, която би била след няколко години.”

Мария Капон заяви, че е изненадана от твърденията, че проектът “Белене” може да бъде рестартиран. Според нея това е невъзможно във вида, в който проектът е направен.

„Този, който е направил проекта, е предател към страната. Удължаването на живота на 5 и 6 блок и строежът на 7-ми блок на АЕЦ ”Козлодуй” - това е българският национален интерес”, подчерта Капон.

На въпрос дали референдумът за новата АЕЦ няма да се превърне в предизборна агитация, Мария Капон отговори, че БСП прави от една година тази кампания, използвайки темата “Белене”.